دوره 5، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 63-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

peiravan H, Shirazi Sarraf M J, Ilkhani A R, sheibani A, Hashemian S. Control of flooding phenomena in vacuum distillation tray column using operational and laboratory parameters. IQBQ 2021; 5 (2) :51-63
پیروان حسین، صراف شیرازی محمد جواد، ایلخانی علیرضا، شیبانی علی، هاشمیان سعیده. کنترل پدیده طغیان در برج تقطیر سینی دار تحت خلاء با استفاده از پارامترهای عملیاتی و آزمایشگاهی. پژوهش‌های کاربردی مهندسی شیمی-پلیمر. 1400; 5 (2) :51-63

1- دانشجوی دکتری رشته مهندسی شیمی- دانشگاه آزاد یزد
2- عضو هیئت علمی دانشگاه یزد ، Jsarraf@yazd.ac.ir
3- عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد یزد
در این تحقیق وقوع پدیده طغیان به علت تجمع رسوبات در ناحیه ناودانی که منجر به افزایش بیش از حد مایع روی سینی های بالایی برج تقطیر شده بود در یک پالایشگاه مورد بررسی قرار گرفت.
فشار خلاء در ناحیه بالای برج، دبی آب تغذیه بویلر ورودی به کندانسور و دبی محصول خالص خروجی به عنوان سه پارامتر عملیاتی بسیار مهم و تأثیر گذار در کنترل شدت پدیده طغیان و نیز میزان کُک به عنوان یک پارامتر آزمایشگاهی مهم برای کاهش حجم رسوبات ورودی به برج تقطیر مد نظر قرار گرفت. داده ها و نتایج حاصل از تغییرات انجام شده بر روی هر یک از این سه پارامتر عملیاتی نشان دهنده موثر بودن آنها در کنترل شدت وقوع طغیان بود. به منظور کنترل و کاهش مشکلات ناشی از پدیده طغیان همزمان دور پمپ خلاء، دبی آب تغذیه بویلر ورودی به کندانسور و دبی محصول خالص خروجی تا نرمال شدن شرایط عملیاتی برج تقطیر به تناسب افزایش داده شد.
در این تحقیق چگونگی کنترل پدیده طغیان و کاهش اثرات نامطلوب ناشی از آن به دلیل تجمع رسوبات در ناحیه ناودانی سینی شماره 22 و بالاتر از آن مورد بررسی قرار گرفت. برای غلبه بر این مشکلات ابتدا دور پمپ خلاء از rpm850 به  rpm1250 و دبی آب تغذیه بویلر ورودی به کندانسور از  m3/hr 1.95 به m3/hr 3.2 افزایش داده شد. از طرفی به منظور جلوگیری از آلوده شدن محصول خالص، دبی محصول خالص خروجی نیز از kg/hr 925 تا kg/hr 2300 افزایش یافت. همچنین با کنترل منظم و دقیق شاخص میزان کُک به عنوان یک پارامتر آزمایشگاهی بسیار مهم، حجم روسبات کُک موجود در خوراک قطران زغال سنگ ورودی به برج تقطیر پس از یک مرحله سانتریفیوژ در بازه زمانی 30 روزه از مقدار 37.5 درصد وزنی به 18.4 کاهش یافت.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: انتقال جرم
دریافت: 1399/8/11 | پذیرش: 1399/10/22 | انتشار: 1400/6/31