دوره 4، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 67-90 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kalantari S, Omidkhah M, Ebadi Amooghin A. Preparation of mixed matrix membranes containing nickel iron oxide nanoparticles for separation of carbon dioxide, nitrogen and methane. IQBQ 2020; 4 (1) :90-67
کلانتری سعید، امیدخواه محمدرضا، عبادی عموقین آبتین. تهیه‌ی غشاهای شبکه‌آمیخته حاوی نانوذرات اکسید آهن نیکل روی جهت جداسازی گازهای دی‌اکسیدکربن، نیتروژن و متان. پژوهش‌های کاربردی مهندسی شیمی-پلیمر. 1399; 4 (1) :90-67

1- دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده مهندسی شیمی
2- دانشگاه اراک ، a-ebadi@araku.ac.ir
در چند سال اخیر به­دلیل افزایش گازهای گلخانه­ای در جو کره­ی زمین، مشکلات زیست محیطی فراوانی ایجاد شده است. در دهه گذشته، غشاهای شبکه­آمیخته به­دلیل توانایی مناسب در جداسازی گازهای قطبی از غیرقطبی، بسیار مورد توجه قرار گرفته شده است. در این پژوهش غشای شبکه آمیخته­ی دو جزئی جدید با افزودن نانوذره­ی اکسید آهن نیکل روی به شبکه پلیمری پباکس تهیه شد تا در کنار ویژگی‌های منحصر بفرد این کوپلیمر مانند مقاومت مکانیکی بالا و تراوایی مناسب گازی، از ویژگی‌های نانوذره‌ی مذکور مانند تراوایی و گزینش­پذیری قابل‌توجه و پایداری مکانیکی و گرمایی مناسب آن استفاده شود. آزمون تراوایی گازی بر روی غشاهای پلیمری خالص و شبکه آمیخته‌ی دوجزئی در دمای ۳۵ درجه‌ی سانتیگراد و فشارهای ۲ تا ۱۰ بار انجام شد. همچنین غشاهای ساخته‌شده با آزمون­های FESEM، FTIR-ATR، DSC و XRD مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که در غشای بهینه حاوی ۱ درصد وزنی نانوذره در بستر پلیمر، مقدار تراوایی گاز CO2 نسبت به غشای پلیمری خالص در فشار ۱۰ بار، بیش از ۱۲۸ درصد بهبود یافت و به حدود ۲۷۸ بارر رسید و این در حالی بود که گزینش پذیری‌های CO2/CH4 و CO2/N2 نیز به ترتیب ۱۷۵ و ۱۸۳ درصد بهبود پیدا کردند. دلیل اصلی این بهبود، حضور اتم­های آهن، نیکل و روی در نانوذره­ی به­کار گرفته شده بود که موجب ایجاد برهمکنش بهتر غشای ساخته­شده با گاز CO2 گردید. همچنین به­دلیل وجود بخش­های CO2 دوست در ساختار پلیمر پباکس، تراوایی CO2 در مقایسه با گازهای N2 و CH4، بسیار بیشتر می­شود.
متن کامل [PDF 2033 kb]   (1813 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: غشاء
دریافت: 1398/9/25 | پذیرش: 1398/12/26 | انتشار: 1399/4/1