1- مرکز تحقیقات مواد نانوساختار، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی تبریز، تبریز، ایران.
2- مرکز تحقیقات مواد نانوساختار، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی تبریز، تبریز، ایران. ، a.babaluo@sut.ac.ir
چکیده: (9 مشاهده)
موضــوع تحقیــق: غشاها و فرایندهای غشایی در دهههای اخیر بهعنوان فناوریهای مهمی در صنعت، بهویژه در زمینههایی مانند تصفیه آب، نفت، جداسازی گازها و نمکزدایی شناخته شدهاند. از میان غشاها، غشاهای سرامیکی بهدلیل ویژگیهایی نظیر مقاومت مکانیکی، شیمیایی و حرارتی بالا، تخلخل مناسب و شار عبوری زیاد، بهطور فزایندهای مورد توجه صنایع و محققان قرار گرفتهاند. هدف این تحقیق، بررسی ویژگیهای تعلیقی سرامیکی آلومینایی است که برای تولید غشاهای سرامیکی به روش قالبریزی ژل استفاده میشود.
روش تحقیــق: این پژوهش بر ارزیابی تأثیر ترکیبات پلیساکاریدی بهعنوان افزودنیهای آلی و پیونددهنده در ساخت غشاهای سرامیکی متمرکز است. بهمنظور دستیابی به ریزساختارهای بهینه، مطالعه حاضر پارامترهای رئولوژی و شیمی-رئولوژی تعلیقی های پودر سرامیکی آلومینا-پلیساکاریدرها مورد بررسی قرار میدهد. تأثیر عوامل مختلفی از جمله دما، حضور یا عدم حضور پودر سرامیکی، ترکیب درصد اتصالدهنده عرضی و درصد افزودنی آلی تحت عنوان پیونددهنده بر زمان ژلشدن نیز ارزیابی شده است. ضمنا ریزساختار غشاهای نهایی با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایــج اصلــی: این تحقیق نشان داد که تعلیقی تشکیلشده از پودر آلومینا، پلیساکارید و اتصالدهنده عرضی آلدهیدی از نظر قابلیت شکلدهی، گزینهای مناسب برای تولید قطعات سرامیکی پیچیده و مقاوم است. تحلیلها نشان داد که این سامانه با بار حجمی بالای 30 درصدی پودر سرامیکی با افزایش 5-۱۰ درجهای دما و افزایش ۲-۳ برابری مقادیر پلی ساکارید به عنوان پیونددهنده و اتصالدهنده عرضی آلدهیدی به طور معناداری زمان ژلشدن را کاهش میدهد. این یافتهها بر اهمیت کنترل دقیق پارامترهایی مانند دما و غلظت مواد افزودنی در بار حجمی پودر سرامیکی مشخص تأکید دارد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
غشاء دریافت: 1403/8/13 | پذیرش: 1403/9/14 | انتشار: 1403/1/1