Farshadfar H, Gharibshahi R, Jafari A, Shoushtari S. Experimental Study of the Effect of Microwave and Ultrasonic Waves on the Upgrading and Asphaltene Content of Heavy Crude Oil. IQBQ 2023; 7 (4) :3-14
URL:
http://arcpe.modares.ac.ir/article-38-69245-fa.html
فرشاد فر حمیدرضا، غریب شاهی رضا، جعفری آرزو، شوشتری شریف. مطالعه آزمایشگاهی تأثیر امواج ماکروویو و فراصوت بر بهبود کیفیت و میزان آسفالتین موجود در نفت خام سنگین. پژوهشهای کاربردی مهندسی شیمی-پلیمر. 1402; 7 (4) :3-14
URL: http://arcpe.modares.ac.ir/article-38-69245-fa.html
1- دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
2- دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. ، rrezaa_gh@yahoo.com
چکیده: (504 مشاهده)
موضوع تحقیق: استفاده از امواج ماکروویو و فراصوت روش نوینی در صنعت نفت است که تاکنون برای مقاصد مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. مولکولهای نفت به دلیل داشتن عناصر قطبی همانند اکسیژن، نیتروژن و گوگرد تحت تأثیر میدان الکتریکی امواج ماکروویو قرار گرفته و با ایجاد ممان دوقطبی نقاط گرمی را به وجود میآورند که هم دمای نفت را افزایش داده و هم ترکیبات سنگین همانند آسفالتین را میشکند. امواج فراصوت نیروهای بینمولکولی را با ایجاد حبابهای کوچک و ترکیدن آنها از بین میبرند. همچنین ترکیدن حبابها سبب شکستن مولکولهای سنگین همانند آسفالتین میشود.
روش تحقیق: در این تحقیق نفت خام تحت تابش امواج ماکروویو و فراصوت قرار گرفته و تغییرات خواص آن مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین تأثیر تغییر پارامترهایی همانند توان و زمان بر خواص نفت خام بررسی شده است. تغییرات گرانروی و API میتواند نشان دهنده میزان شکست مولکولهای سنگین همانند آسفالتین و ارتقا نفت خام باشد.
نتایج اصلی: استفاده از امواج ماکروویو و فراصوت به ترتیب سبب کاهش 4/12 و 6 درصدی گرانروی نفت خام و افزایش 8/2 و 2/1 درجهAPI میشود. همچنین کاهش میزان آسفالتین در اثر اعمال امواج ماکروویو و فراصوت به ترتیب 3/9 و3/4 درصد است که نشان دهنده شکسته شدن این ترکیبات و تبدیل به ترکیبات سبکتر و در نتیجه ارتقا نفت خام میشود. در آزمون طیفسنجی پراش انرژی پرتو ایکس (EDS) افزایش درصد وزنی کربن و کاهش عناصری همانند اکسیژن و گوگرد تأییدکننده این موضوع است. بررسی ساختار نفت خام تحت تابش امواج ماکروویو و فراصوت نشان دهنده این است که امواج ماکروویو علاوه بر تأثیر بر هیدروکربنهای راست زنجیر باعث کاهش ترکیبات آروماتیک نیز شدهاند، اما امواج فراصوت بیشتر بر ساختار هیدروکربنهای راست زنجیر تأثیر گذاشتهاند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مهندسی نفت دریافت: 1402/2/27 | پذیرش: 1402/9/14 | انتشار: 1402/10/1