دوره 4، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 69-80 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shiva M, golmohammadi M, Ziatabar S A. Preparation of silica powder from rice husk by thermal treatment and comparison of its performance with commercial silica in blend of passenger radial tire belt. IQBQ 2020; 4 (3) :80-69
شیوا مهدی، گل محمدی مرتضی، ضیاتبار سید علی. تولید سیلیکای بی‌شکل از شلتوک برنج شمال به روش آمایش حرارتی و مقایسه عملکرد آن با سیلیکای تجاری در آمیزه لاستیکی بلت تایر رادیال سواری. پژوهش‌های کاربردی مهندسی شیمی-پلیمر. 1399; 4 (3) :80-69

1- گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی بیرجند
2- گروه مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی بیرجند ، golmohammadi@birjandut.ac.ir
3- اداره تحقیقات و تکنولوژی، شرکت کویرتایر بیرجند
 شلتوک پوشش بیرونی دانه برنج و محصول جانبی فرایند آسیاب برنج است. در این پژوهش استحصال سیلیکای بی‌شکل[1] از این دورریز کشاورزی به روش آمایش حرارتی و اسیدی/حرارتی مورد مطالعه تجربی قرار گرفت. فرایند کلی به این صورت بود که  بعد از سوزاندن شلتوک در فضای آزاد، خاکسترحاصل، اسید شویی و در ادامه خشک شد. در نهایت سیلیکای بی شکل با قرار دادن پودر به‌دست آمده در یک کوره الکتریکی استحصال شد (آمایش اسیدی/حرارتی). همچنین یک نمونه دیگر از سیلیکا با حذف مرحله اسیدشویی تولید شد (آمایش حرارتی). سپس، سیلیکاهای به‌دست آمده پس از مشخصه‌یابی در یک فرمول معمول بلت سیمی تایر به جای سیلیکای رسوبی تجاری استفاده و همه خواص فیزیکی-مکانیکی از جمله نیروی چسبندگی لاستیک به سیم در دو شرایط معمولی و زمان­مندی مطالعه شد. آزمون XRD بر روی دو نمونه نشان داد سیلیکای تولید شده در هر دو روش دارای ساختاری بی‌شکل هستند. همچنین به‌کمک آزمونXRF مشخص شد که درصد خلوص سیلیکای بی‌شکل برای نمونه تولیدشده به‌روش آمایش اسیدی/حرارتی %6/98 و برای نمونه آمایش حرارتی %9/93 است. همچنین نتایج نشان داد چسبندگی لاستیک-به سیم در شرایط معمولی در حضور نمونه‌های جدید سیلیکا اندکی افت می­کند اما همین خاصیت در شرایط زمانمندی شده برای نمونه جدید سیلیکا بهتر از سیلیکای رسوبی تجاری است. سایر خواص آمیزه لاستیکی در حضور گریدهای جدید سیلیکا تغییر محسوسی نشان نداد. درنتیجه می‌توان گفت که شلتوک برنج از پتانسیل بالایی برای تولید سیلیکای مناسب جهت استفاده در آمیزه بلت سیمی تایر برخوردارست.

[1] Amorphous
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اکسیدها