دوره 4، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 91-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

khabiri M, Saadat Tagharoodi M, Pourhossainy M R, Razavizadeh M, Abbasi M. Optimization of tear resistance and compression set at rubber spring based on EPDM/NR alloy. IQBQ 2020; 4 (1) :107-91
خبیری محمد، سعادت تقرودی میلاد، پورحسینی محمدرضا، رضوی‌زاده محمود، عباسی مشهود. بهینه سازی مقاومت پارگی و مانایی فشاری فنر لاستیکی برپایه آلیاژ EPDM/NR. پژوهش‌های کاربردی مهندسی شیمی-پلیمر. 1399; 4 (1) :107-91

1- دانشگاه صنعتی مالک اشتر ، mkhabiry283@gmail.com
2- دانشگاه صنعتی مالک اشتر
فنرهای لاستیکی لاستیک اتیلن-پروپیلن دی ان مونومر (EPDM) با ساختاری اسفنجی باید علاوه بر مانایی فشاری مطلوب، از مقاومت پارگی قابل قبولی بهره‌مند باشند. معمولا تقویت هر یک از این خواص به تضعیف خاصیت دیگر منجر می‌شود. تامین هم‌زمان مقدار بهینه‌ این دو خاصیت در آمیزه‌ فنر لاستیکی، نیازمند ارزیابی عوامل موثر از طریق انجام آزمون‌های متعدد است. بنابراین در این پژوهش طرح آزمونی بر مبنای تکنیک‌ تحلیل آماری برای طراحی فرمولاسیون بهینه در ازای کاهش تعداد آزمون‌‌های لازم ارائه شد. بر این ‌اساس تاثیر چهار عامل: 1- درصد وزنی کائوچوی طبیعی (NR) در لاستیک پایه، 2- مقدار اکسید روی (ZnO)، 3- مقدار دی‌کیومیل پراکسید (DCP)‌ و 4- مقدار اتیلن گلیکول دی‌متاکریلات (EDMA) بر نسبت مقاومت پارگی به مانایی فشاری (به‌عنوان معیار طراحی، Q‌) تعیین شد. تحلیل نتایج نشان داد که مقدار DCP با سهم تاثیر 93/66 درصد، موثرترین عامل در طراحی آمیزه فنر لاستیکی است. همچنین مشخص شد که طراحی سیستم پخت، راه حل بهینه‌سازی هم‌زمان بیشینه انرژی پارگی وکمینه مانایی فشاری آمیزه است. تحلیل‌ آماری پیش‌بینی کرد که فرمولاسیون بهینه‌ حاوی 60 درصد وزنی NR و 1، 4 وphr‌  2 به ‌ترتیب از عامل‌های DCP، ZnO و EDMA است. نتایج آزمون‌های تجربی، مقدار Q پیش‌بینی شده برای شرایط بهینه را تایید کرد.
متن کامل [PDF 973 kb]   (1916 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: کامپوزیت
دریافت: 1398/7/9 | پذیرش: 1399/2/20 | انتشار: 1399/4/1