دوره 3، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 27-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ostovari A, Aalaie J, Bazgir S, Sepehri S. Study of the rheological and compatibility behavior of sulfonated acrylamide copolymer/ wheat starch blends in aqueous media. IQBQ 2019; 3 (2) :15-27
استواری عبدالامیر، اعلایی جمال، بازگیر سعید، سپهری صنم. مطالعه رفتار رئولوژیکی و سازگاری آمیخته‌های کوپلیمر پلی‌اکریل‌آمید سولفونه/ نشاسته گندم در محیطهای آبی . پژوهش‌های کاربردی مهندسی شیمی-پلیمر. 1398; 3 (2) :15-27

1- واحدعلوم وتحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی
2- پژوهشگاه صنعت نفت ، aalaiej@ripi.ir
3- واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی
4- پژوهشگاه صنعت نفت
به منظور توسعه دامنه کاربرد مواد پلیمری در تهیه سیالات حفاری، در این پژوهش آمیزه های مختلفی از نشاسته گندم و پلی اکریل آمید تهیه و رفتار ریولوژی  و سازگاری نمونه ها در شرایط متفاوت  مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی رفتار رئولوژیکی آمیزه های نشاسته-پلی اکریل آمید در آب شیر و آب نمک اشباع نشان داد که در هر دو محیط  با افزایش غلظت پلی اکریل آمید، ویسکوزیته نمونه ها افزایش یافت. با این وجود، آمیزه های نشاسته-پلی اکریل آمید در آب نمک اشباع ویسکوزیته پایین تری نسبت به آب معمولی داشتند. مشاهده شد که در هر دو محیط آب شیر و آب نمک اشباع  پس از 24 ساعت ماندگی در دمای 90 درجه سانتیگراد، ویسکوزیته اکثر نمونه ها افزایش یافت. مقایسه منحنی های مربوط به داده های تجربی ویسکوزیته و پیش بینی قانون مخلوط ها نشان داد که در آب نمک اشباع  و دمای c90 این منحنی ها  بسیار به هم نزدیک بوده و این رفتار می تواند دلالت بر سازگاری اجزاء این آمیزه در محیط آب نمک اشباع باشد. انجام فرآیند پیرشدگی  نمونه ها سبب بهبود سازگاری آمیزه های نشاسته- پلی اکریل آمید شد.
در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که آمیزه های نشاسته – پلی اکریل آمید در  دمای بالا (C90 ) و محیط آب نمک NaCl اشباع سازگار بوده و بکارگیری این آمیزه ها در تهیه سیالات حفاری می تواند توسعه دامنه کاربرد مواد پلیمری در تهیه این سیالات و سهولت در تنظیم خواص رئولوژیکی آنها را به همراه داشته باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: حفاری
دریافت: 1397/8/22 | پذیرش: 1398/6/30 | انتشار: 1398/6/30