دوره 2، شماره 4 - ( 1397 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 52-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

gorzin F, Towfighi J, Fereydoon Yaripour F X, Mousavi S M. Sonochemical synthesis of HZSM-5 nanocatalyst with improved physiochemical properties . IQBQ 2019; 2 (4) :33-52
گرزین فاطمه، توفیقی جعفر، یاری پور فریدون، موسوی سید محمد. سنتر نانوکاتالیست HZSM-5 با خواص بهبود یافته فیزیکوشیمیایی به روش سونوشیمیایی. پژوهش‌های کاربردی مهندسی شیمی-پلیمر. 1397; 2 (4) :33-52

1- دانشجوی دکتری دانشگاه تربیت مدرس ، f.gorzin@modares.ac.ir
2- دانشگاه تربیت مدرس
3- شرکت ملی صنایع پتروشیمی- شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی- گروه تحقیقاتی کاتالیست
در این تحقیق، به منظور تهیه­ نانو کاتالیست HZSM-5 از سنتر سونوشیمیایی استفاده شده است. مهمترین متغیر­های موثر در فرآیند فراصوت شامل توان فراصوت، زمان تابش دهی و دمای محلول بررسی شد. برای بررسی تاثیر برهم کنش متغیر­ها بر روی بلورینگی نسبی و اندازه متوسط کریستال از روش طراحی مرکب مرکزی استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش توان فراصوت، زمان تابش و دمای صوت­دهی، میزان بلورینگی نسبی، افزایش و اندازه کریستال، کاهش پیدا می­کند. حداکثر بلورینگی نسبی و حداقل اندازه متوسط کریستال­ها به ترتیب برابر با 51/55 درصد و nm 37/62 تحت شرایط بهینه­ی توان فراصوت برابر با W 231، زمان تابش دهی min 18/21 و دمای محلول°C 68/42 به دست آمد. نتایج نشان می­دهد که روش سونوشیمیایی به شکل قابل توجهی بلورینگی نسبی را افزایش و اندازه­ی کریستال­های کاتالیست را در زمان­های سنتز کوتاه­تر، کاهش داده است. روش هیدروترمال، کاتالیستی با بلورینگی کامل و اندازه متوسط کریستالی nm 893 در min 120 و h 48 کریستالیزاسیون تولید می­کند، در حالی که کاتالیست سنتز شده به روش فراصوت، با صوت دهی در حدود min 21 و حدود h 4 کریستالیزاسیون دارای 51/55 درصد بلورینگی و اندازه متوسط کریستالی nm 37/62 می­باشد. از سوی دیگر، هیچگونه فاز HZSM-5 در روش هیدروترمال با زمان پیرسازی 120 دقیقه و h 4 کریستالیزاسیون در اتوکلاو تشکیل نمی شود. نتایج این تحقیق نشان می­دهد که با استفاده از روش فراصوت به جای استفاده از مرحله پیرسازی می توان نانوکاتالیست با  کریستال کوچکتر، بلورینگی و سطح بالاتر در مدت زمان کریستالیزاسیون کمتر به دست آورد.

متن کامل [PDF 1882 kb]   (2057 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نانوکاتالیزور
دریافت: 1397/3/4 | پذیرش: 1397/12/28 | انتشار: 1397/12/28