احمدی دهنوئی علی، قاسمی راد سمیه، شیری رضا. تهیه و تقویت استحکام برشی چسب اکریلیکی پایهآبی با قابلیت بازپراکنش در آب برای ایجاد مفصلهای سلولزی. پژوهشهای کاربردی مهندسی شیمی-پلیمر. 1398; 3 (1) :47-57
URL: http://arcpe.modares.ac.ir/article-38-30966-fa.html
1- تهران، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده مهندسی شیمی، گروه مهندسی پلیمر
2- تهران، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده مهندسی شیمی، گروه مهندسی پلیمر ، ghasemirad@modares.ac.ir
چکیده: (9647 مشاهده)
در سالهای اخیر، به دلیل محدودیت منابع فسیلی و افزایش غیرمعمول قیمت محصولات پایهنفتی، تلاشهای بسیاری در راستای بهرهبرداری صنعتی از چسبهای مشتق از منابع طبیعی صورت گرفته است. اما استحکام چسبندگی این دسته از چسبها نیازمند اصلاح است.
در مطالعه جاری، استحکام برشی لببهلب پلیمر طبیعی صمغ پارسی (Persian gum, PG) تراوششده از درخت بادام کوهی بر سه زیرآیند شیشه، پلی(اتیلن ترفتالات) و پارچه سلولزی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، بهمنظور تهیه چسب پودری اکریلیکی و ارزیابی چسبندگی آن بر زیرآیندهای مذکور، آلیاژسازی پراکنه صمغ با لاتکس کوپلیمر پلی(متیل متاکریلات - تصادفی - بوتیل اکریلات) با 30 درصد وزنی متیل متاکریلات (Poly(methyl methacrylate-co-butyl acrylate) with 30 wt. % methyl methacrylate, MBC30) انجام شد. برهمکنشهای مولکولی PG، MBC30 و آلیاژ حاوی 50 درصد وزنی PG با طیفسنجی فروسرخ شناسایی گردید. همچنین مورفولوژی آلیاژهای حاوی مقادیر مختلف PG با استفاده از میکروسکوپی الکترونی روبشی از سطح مقطع شکست آنها ارزیابی شد.
مفصل سلولزی تهیه شده با پراکنه آبی PG استحکام برشی بالایی برابر با 340 کیلوپاسکال نشان داد؛ در حالی که PG بهدلیل عدم توانایی تشکیل فیلم یکپارچه، تردی زیاد و عدم قابلیت نفوذ و درهمتنیدگی مکانیکی با زیرآیندهای شیشهای و پلیاستری، مفصل مناسبی تشکیل نداد. نتایج نشان داد که با افزودن 50 درصد وزنی PG به MBC30، علاوه بر امکان تهیه چسب پودری، استحکام برشی MBC30 بر زیرآیندهای گوناگون از قبیل شیشه، پلی(اتیلن ترفتالات) و پارچه به ترتیب 20، 11 و 14 برابر MBC30 خالص افزایش یافت. به عبارت دیگر، با تقویت برهمکنش اجزای سازنده چسب و در نتیجه افزایش همچسبی (Cohesiveness) آمیزه از یک سو و افزایش چسبندگی آمیزه چسب با زیرآیند از سوی دیگر میتوان استحکام برشی چسب را بهبود بخشید. در پژوهش حاضر، صمغ پارسی به عنوان عامل بازپراکنش چسبهای فشار- حساس اکریلیکی در آب معرفی و سامانههای چسبی جدیدی با قابلیت استفاده در صنایع سلولزی ابداع شد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مهندسی پزشکی دریافت: 1397/12/11 | پذیرش: 1398/4/5 | انتشار: 1398/4/5