1- دانشکده مهندسی پلیمر و رنگدانشگاه صنعتی امیرکبیر
2- دانشکده مهندسی پلیمر و رنگدانشگاه صنعتی امیرکبیر ، mehdi@aut.ac.ir
چکیده: (408 مشاهده)
موضوع تحقیق: در این پژوهش، نمونههای کوپلیاسترهای خطی و شاخهای پلی بوتیلن سوکسینات - اتیلن ترفتالات (PBSET) تهیه گردیدند. اثر شاخهای شدن بر ساختار و خواص کوپلیاستر مطالعه شد. چنین کوپلیاسترهایی، که بخش عمده آنها پلیاستر آلیفاتیک است، دارای کاربردهای زیستی میباشند. افزودن بخش آروماتیکی و همچنین شاخهای شدن تاثیر مهمی بر خواص دارد.
روش تحقیق: کلیه کوپلیاسترها با روش دو مرحلهای استریشدن و تراکمی شدن تهیه شدند. نمونهها در یک تجهیز آزمایشگاهی سنتز شدند. ابتداء در مرحله استریشدن، دو نوع پیشپلیمر بطور مجزا تولید گردیدند.. سپس در مرحله تراکمیشدن به مقدار لازم پیشپلیمرها در رآکتور ریخته شده و پس از افزودن کاتالیست و پایدارکننده گرمایی، واکنش انجام شد. پنتااریتریتول (PER) و تریملیتیک انیدرید (TMA) بعنوان عوامل شاخهای استفاده شدند. ساختار با استفاده از ATR-FTIR و 13CNMR، بلورینگی با XRD و خواص مکانیکی مطالعه شدند. مشاهده گردید که حتی مقدار کم عامل شاخهای، خواص را تغییر میدهد. در این تحقیق، 0.4 درصد مولی از PER و 0.4 و 0.6 درصد مولی از TMA استفاده شدند.
نتایج اصلی: اندازهگیری ویسکوزیته ذاتی نشانگر آن است که جرم مولکولی بالا، حدود g/mol 38000 حاصل شده است. بررسی طیفهای ATR-FTIR نشانگر سنتز پلیاستر است. در طیفهای 13CNMR میتوان کربنهای مولکولهای عامل شاخهای را نیز مشاهده نمود. لذا، طیفهای 13CNMR بیانگر حضور عامل شاخهای در ساختار پلیمر است. مبتنی بر نتایج XRD، شاخهاشدن تاثیر جدی بر نوع بلورینگی نداشته اما مقدار بلورینگی کاهش یافته است. افزودن عامل شاخهای تغییر بسیاری در منحنی تنش-کرنش ایجاد نمود. مشاهده گردید که افزایش طول در شکست و تنش در شکست افزایش چشمگیری داشته و بترتیب تا 400% و 200% افزایش نشان میدهند. بدین ترتیب، کوپلیاستر شاخهای با عاملهای TMA و PER تهیه شده و ضمن مطالعه ساختار و بلورینگی، خواص مکانیکی نیز ارائه گردید.
شمارهی مقاله: 3
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مهندسی پلیمریزاسیون دریافت: 1402/9/20 | پذیرش: 1402/10/18 | انتشار: 1403/4/1