دوره 6، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 28-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Darash E, Keshavarz Moraveji M, Jafari A, Parvareh A, Alizadeh O. Experimental study of temperature and permeability effect on polymer flooding. IQBQ 2022; 6 (3) :19-28
URL: http://arcpe.modares.ac.ir/article-38-54203-fa.html
دارش اسماعیل، کشاورز مروجی مصطفی، جعفری آرزو، پروانه ارسلان، علیزاده امید. مطالعه تجربی تأثیر دما و تراوایی بر سیلابزنی پلیمر. پژوهش‌های کاربردی مهندسی شیمی-پلیمر. 1401; 6 (3) :19-28

URL: http://arcpe.modares.ac.ir/article-38-54203-fa.html


1- دانشگاه ازاد اسلامی
2- امیرکبیر
3- دانشگاه تربیت مدرس ، ajafari@modares.ac.ir
4- دانشگاه رازی
5- دانشگاه ازاد رشت
چکیده:   (1032 مشاهده)
موضوع تحقیق: بررسی اثر دما برعملکرد سیلابزنی پلیمر در مقیاس منفذ در محیط­های متخلخل با تراوایی متفاوت، به درک درستی از رفتار محلول پلیمر می ­انجامد.
روش تحقیق: در این مطالعه اثر دما بر سیلابزنی پلیمر پلی­اکریل­آمید بر ازدیاد برداشت نفت در دو میکرومدل همگن با تراوایی­های مختلف در دماهای ۲۵ و °C7۰ مورد بررسی قرار گرفت. محلول پلیمر و آب مقطر با سرعت تزریق 1 میکرو لیتر در دقیقه تا یک حجم منافذ به میکرومدل تزریق شدند و میزان برداشت نفت و نحوه حرکت سیال درون محیط متخلخل مورد مطالعه قرار گرفت. علاوه براین رئولوژی پلیمر و گرانروی سیالات تزریقی جهت تحلیل بهتر نتایج، اندازه­گیری شدند. سپس نتایج با سیلابزنی آب مقطر به عنوان تست شاهد مقایسه گردید.
نتایــج اصلــی: با بررسی نتایج سیلابزنی مشخص شد که فاکتور دما از یک طرف با کاهش گرانروی نفت به افزایش بازیافت آن کمک کرده و از طرف دیگر با کاهش گرانروی پلیمر، باعث کاهش نقش گرانروی سیال تزریقی در میزان برداشت نفت شده است. نتایج بدست آمده نشان داد که در حالت تزریق پلیمر پدیده انگشتی شدن کاهش و با افزایش دما میزان بهبود بازیافت نفت طی سیلابزنی پلیمر و آب در هر دو مدل افزایش می­یابد. همچنین میزان بهبود بازیافت نفت طی سیلابزنی پلیمر در میکرومدل الف از حدود 43 درصد در دمای محیط به بیش از 51 درصد و در میکرومدل ب از حدود ۵1 درصد به بیش از 60 درصد در دمای °C 70 افزایش یافت. در واقع می­توان گفت که الگوی جریان و پایداری جبهه حرکت محلول پلیمر و در نتیجه بازیافت نهایی نفت بطور قابل توجهی تحت تأثیر مورفولوژی منافذ، شکل و گلوگاه منافذ قرار دارد.

 
متن کامل [PDF 760 kb]   (529 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مهندسی نفت
دریافت: 1400/4/28 | پذیرش: 1401/9/20 | انتشار: 1402/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.