دوره 5، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 103-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alamdar Milani S, Ashtianifar M, Zahakifar F. Solvent extraction of Ce(IV) from sulfuric acid solutions using Cyanex 921 and its mixtures with D2EHPA. IQBQ 2021; 5 (1) :87-103
علمدار میلانی سعید، آشتیانی فر مهدی، ضحاکی فر فاضل. استخراج حلالی سریم (IV) از محلولهای سولفوریک اسید با استفاده از سیانکس 921 و مخلوط آن با D2EHPA. پژوهش‌های کاربردی مهندسی شیمی-پلیمر. 1400; 5 (1) :87-103

1- دانشیار پژوهشکده‌ی چرخه سوخت هسته‌ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای، سازمان انرژی اتمی ایران، تهران- ایران
2- دانشجوی دانشکده‌ی مهندسی معدن‌، دانشگاه یزد، یزد- ایران
3- استادیار پژوهشکده‌ی چرخه سوخت هسته‌ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای، سازمان انرژی اتمی ایران، تهران- ایران ، fzahakifar@aeoi.org.ir
با توسعه­ی سریع علم و فناوری­، سریم و سریم اکسید به­طور گسترده در زمینه­های مختلف استفاده می­شوند از جمله در ساخت آلومینیم، آلیاژهای آلومینیم، برخی از فولادها و در آهن­رباهای دایمی، کاتالیزور، پودر پولیش، شیشه، سینما، و فناوری سرامیک. استخراج حلالی یکی از تکنیک­های موثر برای استخراج، جداسازی و خالص­سازی سریم است.
استخراج سریم (IV) از محلول­های سولفوریک اسید با استفاده از سیانکس 921 رقیق­شده در کروزن مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهای مختلف مؤثر بر فرایند استخراج سریم ­(IV) مانند pH فاز آبی، غلظت استخراج­کننده، غلظت یون فلزی در فاز آبی، زمان تماس و هم­چنین دمای واکنش به­طور جداگانه بررسی شد. آزمایش­ها در محدوده­ی­­pH ، 5/0 تا 5/5­، در دمای C­° 1± 25، با استفاده از سیانکس 921 به تنهایی در گستره­ی غلظتی 06/0 تا 1-mol L ­4/0، ­و مخلوط سیانکس 921  و ­­­­EHPA2D با نسبت­های مختلف ­انجام شد.
 با توجه به مطالعه­ی دما­، واکنش استخراج سریم (IV) با سیانکس 921 در کروزن فرایندی با طبیعت گرمازا است. نتایج نشان داد که استخراج مؤثر سریم (IV) از محلول­های اسیدی نمی­تواند در یک تعادل تنها به­ دست آید زیرا انحلال­پذیری سیانکس 921 در رقیق­کننده­های آلیفاتیک در دمای محیط محدود است. برای جبران این­­­، امکان استفاده از مخلوط هم­افزای سیانکس 921 و EHPA2D به عنوان سیستم استخراجی برای بازیابی سریم (IV) از محلول­های سولفوریک اسید بررسی شد. مشاهده شد که استخراج سریم (IV) با مخلوط­ سیانکس 921 و EHPA2D­­، اثر هم­افزیی قابل توجهی ارایه می­دهد. نتایج نشان داد که، تحت شرایط آزمایشی، حداکثر ضریب هم­افزایی در نسبت مولی 0/3 (­921Cyanex  M 2/0 : EHPA2D ­M 6/0) به دست می­آید و سریم (IV) به شکل 921Cyanex 2(4HSO)(4SO)Ce در فاز آلی استخراج می­شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فیلترکردن
دریافت: 1399/6/22 | پذیرش: 1399/11/7 | انتشار: 1400/4/19