دوره 2، شماره 1 - ( 1397 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 43-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

A Study of growth and chitin-Glucan complex production kinetics in submerged culture of medicinal fungus Ganoderma lucidum. IQBQ 2018; 2 (1) :31-43
مرادی تنها اکرم، حاتمیان زارمی اشرف‌السادات، ابراهیمی حسین‌زاده بهمن، بیگم مختاری حسینی زهرا، کیانی راد سهیل. مطالعه سینتیک رشد و تولید کمپلکس کیتین- گلوکان در کشت غوطه ور قارچ دارویی گنودرما لوسیدوم. پژوهش‌های کاربردی مهندسی شیمی-پلیمر. 1397; 2 (1) :31-43

1- گروه مهندسی علوم زیستی، دانشکده علوم و فنون نوین، دانشگاه تهران،
2- گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی نفت و پتروشیمی، دانشگاه حکیم سبزواری
گنودرما لوسیدوم یکی از شناخته شده‌ترین قارچ‌های دارویی جهان است. این قارچ حاوی مقادیر قابل توجهی از متابولیت‌های ثانویه و پلی‌ساکاریدهای خارج و داخل سلولی می‌باشد که هریک از آن‌ها مصرف دارویی و پزشکی بخصوصی دارند. کمپلکس کیتین گلوکان (CGC) از پلی‌ساکاریدهای مهم این قارچ محسوب می شود. از بین ده محیط کشت متفاوت که مورد آزمایش قرار گرفت، محیط کشت دارای مقدار 24 گرم در لیتر PDB و 1 گرم در لیتر پپتون با میزان وزن خشک سلولی برابر 6/11 گرم در لیتر، مقدار CGC تولیدی برابر 2/3 گرم در لیتر و 6/27 درصد CGC در وزن خشک سلولی، به‌عنوان محیط کشت مناسب انتخاب شد. برای مشخصه یابی CGC تولید شده آنالیز FTIR و بررسی خاصیت ضدباکتریایی انجام شد. پروفایل زمانی رشد و تولید CGC به مدت 20 روز به دست آمد و با استفاده از مدل رشد لجستیک و لودکینگ- پایرت، ضریب ویژه رشد قارچ گنودرما لوسیدوم (mµ) و نرخ بهره‌وری حجمی تولید محصول به ترتیب 1- day5274/ و0 g CGC L -1 day-1 85/2 محاسبه شد. نتایج نشان داد که انطباق خوبی بین دادهای تجربی رشد سلولی با مدل لجستیک (9679/0 R2 =) و داده های تجربی تولید CGC با مدل لودکینگ-پایرت (9901/0 R2 =) وجود دارد. مدل سینتیکی ارائه شده می‌تواند راهنمایی موثر برای کنترل فرآیند تخمیر در تولید صنعتی پلیمر ارزشمند CGC باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مهندسی پزشکی
دریافت: 1397/4/9 | پذیرش: 1397/4/9 | انتشار: 1397/4/9