دوره 2، شماره 1 - ( 1397 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 65-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arshadi M, Yaghmaei S, Mousavi S M. Cu biorecovery from electronic wastes without daily pH adjusting using Acidithiobacillus ferrooxidans. IQBQ 2018; 2 (1) :57-65
ارشدی مهدخت، یغمایی سهیلا، موسوی سید محمد. بازیابی زیستی مس از زباله‌های الکترونیکی بدون تنظیم روزانه pH با استفاده از اسیدیتیوباسیلوس‌فرواکسیدانس. پژوهش‌های کاربردی مهندسی شیمی-پلیمر. 1397; 2 (1) :57-65

1- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران
2- گروه بیوتکنولوژی-دانشکده مهندسی شیمی-دانشگاه تربیت مدرس
زباله‌های الکترونیکی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین پسماندهای جامد قرن 21ام شناخته شده‌اند و دو تا سه برابر سریع‌تر از سایر جریان‌های زباله‌های شهری در حال تولید شدن هستند. زباله‌های الکترونیکی به دلیل داشتن مقادیر قابل توجهی از فلزات قلیایی طبیعتی قلیایی دارند و در هنگام افزودن به محیط pH را به صورت قابل توجهی افزایش می‌دهند. بسیاری از پژوهشگران با پیش‌فرض قراردادن این موضوع‌که فعالیت این باکتری در محدوده pH بهینه آن (5/1 تا 5/2 ) منجر به استخراج بیشنیه فلزات هدف می‌شود در حین فرایند فروشویی زیستی با تصحیح روزانه pH و استفاده از مقادیر قابل توجه سولفوریک اسید در تمامی مراحل pH فرایند را حدود 2 تنظیم می‌کنند. در این پژوهش به منظور بررسی صحت این فرضیه دو نمونه کاملا مشابه تنها با تفاوت اینکه pH یکی از نمونه‌ها روزانه تنظیم می‌شد مورد بررسی قرار گرفت. در هر دو آزمایش سایر شرایط مشابه و برابر چگالی توده نمونه زباله الکترونیکی g/l 15، تلقیح 10% حجمی، در دمای ºC30 و دور همزن rpm130در نظر گرفته شد. در مدت 25 روز میزان بازیابی فلز مس، شمارش باکتری، pH و پتانسیل اکسایش و کاهش مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان ‌داد بیشینه بازیابی مس در نمونه‌ی بدون تنظیم pH برابر 100% و در نمونه با تنظیم pH برابر 90% است. همچنین منحنی شمارش باکتری نشان‌دهنده فعالیت مناسب باکتری در هر دو حالت است. بنابراین به منظور افزایش بازیابی، کاهش مصرف اسید و در نتیجه صرفه اقتصادی فرایند، عدم تنظیم pH در طول فرایند پیشنهاد داده می‌شود.
موضوع مقاله: مهندسی پزشکی
دریافت: 1396/5/8 | پذیرش: 1397/4/9 | انتشار: 1397/4/9